Je len máľo ľudí na svete, ktorí neobľubujú ryžu ako jednoduchú prílohu, no aj tu treba byť opatrní. Zle uskladnené “zostatky”, môžu spôsobiť skutočnú otravu jedlom. O tomto nás informovali zástupcovia verejného zdravotníctva v Spojených štátoch amerických.

Problémom je baktéria, ktorá sa vyskytuje v pôde a u ľudí môže spôsobovať toxické infekcie. Benjamin Chapman hovorí: “Problém ryže je jeden patogén, Bacillus cereus, ktorý sa nachádza v sušenej ryži. Podobne ako bakatériové spóry, ktoré prežijú takmer všetko, prežijú aj varenie. Ak je varená ryža uchovaná pri izbovej teplote, baktérie sa množia a produkujú toxíny.”

Tento dôvod je jeden z tých, prečo vám ryža stará jeden deň môže spôsobovať hnačku alebo zvracanie. Je potrebné  zapamätať si, že ak je ryža v izbovej teplote viac než jednu hodinu, jej neskoršia konzumácia môže spôsobovať nebezpečenstvo. Platí to aj pre rizoto, ryžovú kašu a skrátka všetky ryžové pokrmy.

Článok pokračuje na druhej strane: