Odborníci na zdravé stravovanie obrátili celú teóriu zdravého stravovania kompletne hore nohami. To Vás určite poteší!

pexels.com

Ako asi každá z nás, ktorá sa niekedy snažila schudnúť, vie, práve Američania boli tými, ktorí sa najviac zaoberal konceptom zdravého stravovania. V priebehu posledných rokov vydali nespočet štúdií o tom, ako by sme sa mali a nemali stravovať, aby sme boli zdraví a v kondícii. Evidovali tak zoznam výrobkov, ktoré sa viac ako 50 posledných rokov označovali za zdravé. Teraz sa ale zistilo, že je však všetko naopak!

Podľa Amerických dietológov by teda typický zdravý stravovací plán na deň nemal vyzerať tak, ako vyhlasovali ešte donedávna. Ráno vajcia bez soli, na obed suché kuracie mäso a k večeru šalát. Najnovšie štúdie dokázali, že presne toto len zvyšuje nebezpečenstvo rôznych ochorení v neskoršom veku. Od obezity, cez srdcové ochorenia a cukrovku. Pokiaľ si teda dáte ráno šálku kávy a sladký croissant, alebo bagetu so slaninou, ste aktuálne podľa amerických odborníkov na výživu v menej rizikovej skupine.

Všetko je inak?
Pointa celého amerického výskumu spočíva v zistení, že cholesterol obsiahnutý v potravinách nemá žiadny vplyv na cholesterol v krvi. V praxi to teda znamená, že ak ste sa celý život vyhýbali žĺtkom, pečienku či slanine, bolo to úplne zbytočné. Zmena 50 rokov zažitých diétnych odporúčaní sa tak prinajmenšom v Amerike prejaví v stravovacích zariadeniach pre deti, najmä v školách, ale zmenu bude znamenať aj pre ďalšie oblasti všedného života.