Malinovo-banánový džem, bez pridania veľkého množstva cukru. Vaša rodina si ho zamiluje

Tento malinovo-banánový džem vám vydrží skutočne dlho. Banánov ako prísady sa skutočne netreba obávať. Prevažovať budú maliny, no keď pocítite v ústach jedinečnú chuť banánu, budete ľutovať, že ste to neobjavili už skôr.

Ingrediencie:
1 kg čerstvých malín
250 g banánov
500 g cukru
1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z jedného citrónu

pexels.com

Ak chcete urobiť džem z mrazených malín, rozmrazte ich pri izbovej teplote a pred varením vylejte prebytočnú vodu. Ak maliny stratili arómu, pridajte vanilkový cukor a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia.

Postup:
1.)
Najskôr maliny nadrobno rozmixujte vo väčšom hrnci.
2.) Banány pokrájajte najemno a pridajte k malinám.
3.) Do zmesi pridajte cukor a šťavu z citrónu. Dobre premiešajte a varte na strednom ohni, občas premiešajte.

4.) Zmes priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Po zovretí varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete džem hustejší, varte ho 30 – 40 minút alebo pridajte do džemu pektín (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré).
5.) Horúci džem nalejte do  sterilizačných pohárov a dobre uzavrite. Hotový džem otočte hore nohami, prikryte teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte v chlade.

Tip na článok: Keď vás popadne chuť na ľahodné tiramisu, môžete si ho spraviť aj v pohodlí domova. Jeho jemná chuť vás dostane.

Čítajte tiež: Jedna báseň! Vynikajúci mrkvový koláč so smotanovou polevou na vrchu.