Vedeli ste, že bryndzové halušky nikdy neboli a ani nebudú slovenským národným jedlom? Toto je dôvod, prečo je tomu tak

instagram.com/mikka_luka/

Len málo ľudí na Slovensku, sa naozaj a do hĺbky zaujíma o pôvod rôznych národných zaujímavostí. Katarína Nádaská, etnologička, ktorá prednáša na rôznych vysokých školách a zaoberá  sa najrôznejšími štúdiami, je toho celého výnimkou.

Hlavný cieľ jej výskumov sú práve zvyky a tradície našej malej krajiny, kde spadá samozrejme aj bujará gastronómia. Veľmi zaujímavým zistením je práve to, že bryndza a samozrejme bryndzové halušky majú svoj pôvod úplne inde ako na Slovensku. Pochádzajú totiž z Rumúnska. Konkrétne od valachov, ktorí sem na chvíľu prišli osídľovať naše mestá a dediny.

Ľudia v tomto období radi ochutnávali aj experimenty ako mravčie vajíčka, ktoré boli v skutočnosti určené ako potrava pre vtákov. Ľudia si ich však vedeli spracovať tak, že si z nich spravili opraženú pochutinu.

commons.wikimedia.org

Pokračujte v čítaní na druhej strane: